Betala lön i enskild firma

När du har enskild firma kan du inte betala ut lön till dig själv. Uttag som du gör skall bokföras som kapitaluttag. Du kan inte anställa din partner, dina barn eller en ungdom under 16 år.

Den anställde och du kan själv komma överens om vilken lön som skall betalas ut om du inte bunden till ett kollektivavtal. Kom ihåg att du behöver betala skatt på lönen. Det kan vara bra att veta hur mycket skatt du skall betala innan ni bestämmer en lön så att ingen får en otrevlig överraskning.

Bli arbetsgivare

Att registrera sig som arbetsgivare är relativt enkelt. Du gör det genom att logga in och ändra dina uppgifter på verksamt.se. När du är registrerad som arbetsgivare är du skyldig att betala in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket. Detta sker varje månad. Du skall också deklarera och redovisa det du betalar in på speciella blanketter som skickas ut till dig automatiskt.

Dra av skatt

Innan du betalar ut lön till den som är anställd behöver du dra av skatt. För att få reda på hur mycket skatt du skall dra av kan du be den anställde lämna sin skattsedel till dig. Den går att beställa från Skatteverket. Du kan också själv göra en CSR-förfrågan och på så vis få tillgång till de rätta uppgifterna. En CRS-förfrågan görs också på Skatteverkets hemsida.

I de fall där lönen som du betalar ut kan räknas som en sidosyssla, bara betalas vid ett enstaka tillfälle eller om anställningen är kortare än en vecka så kan du göra ett schablonavdrag på 30 procent.

Du måste alltid informera den du anställt om den avdragna skatten. Det sker oftast genom en lönespecifikation som hen får i samband med lönen.

Betala lön till person med F- eller FA-skatt

En person med F-skatt eller FA-skatt har själv en enskild firma. Har den du vill anställa FA-skatt så kan du betala ut lön såsom vi beskrivit ovan men antagligen vill personen hellre fakturera dig för sitt arbete då det oftast är mer lönsamt. Har personen endast F-skatt så finns det ingen annan möjlighet än att fakturera för att få lön.

Ansvar när man driver enskild firma

När man driver en enskild firma är man personligt ansvarig för ekonomin. Din ekonomi och företagets ekonomi sitter ihop. Det betyder att om ditt företag får skulder kan du komma att behöva betala dem med dina privata tillgångar och tillhörigheter.

Innan du anställer en person är det viktigt att du räknat på att du verkligen har råd så att du inte hamnar i en skuldsituation. Du som driver enskild firma är mer sårbar än en person som driver exempelvis ett aktiebolag. I vissa fall är det bättre att ombilda sin bolagsform om man har möjlighet.

Andra bolagsformer

Om du vill vara mindre sårbar och kan tänka dig att starta ett företag tillsammans med den som du vill anställa så kan ni starta ett handelsbolag ihop. Då blir ni båda delägare istället. Handelsbolag är en annan typ av bolagsform än enskild firma. I ett handelsbolag är ni fortfarande personligt ansvariga för ekonomin men ni delar ansvaret mellan er.

Många tycker det finns många fördelar med att ha ett aktiebolag. Bland annat är det bra eftersom din ekonomi och företagets ekonomi är skilda åt. Ett aktiebolag kan gå i konkurs utan att du personligen också behöver gå i konkurs. Dock behöver man en kontantinsats på 25000 kronor för att starta ett aktiebolag.

En fjärde relativt vanlig form för att driva verksamhet är att ha en ekonomisk förening. För att starta en ekonomisk förening behöver man vara minst tre personer. Alla ekonomiska föreningar är inte klassiska företag. Exempelvis så är kooperativa förskolor och bostadsrättsföreningar ekonomiska föreningar.

Välkommen att ta kontakt med oss för en inledande rådgivning.
19 Apr 2022